Chytrý elektroměr - vše co potřebujete vědět

27. 5. 2024


Chytré elektroměry jsou základním stavebním blokem moderní energetiky a slýcháváme o nich v poslední době čím dál tím častěji. Co to vlastně ale chytrý elektroměr je a k čemu je dobrý? To vše si vysvětlíme v dnešním článku.

Chytrý vs. hloupý elektroměr

Nejprve si pojďme vysvětlit rozdíl mezi starým “hloupým” elektroměrem a novým “chytrým”.

Chytrý elektroměr

Odborně se mu říká průběhový elektroměr nebo také elektroměr typu B nebo A. Někdy se mu říká také čtyřkvadrantní elektroměr. Důležité je, že na rozdíl od běžných elektroměrů umí tento elektroměr průběžně měřit vaši spotřebu a automaticky data odesílat distributorovi. Měří tak nejen kolik elektřiny spotřebujete, ale také kdy ji spotřebujete.

Bílý chytrý elektroměr

Hloupý elektroměr

Je označován také jako elektroměr typu C. Nedokáže měřit spotřebu elektřiny průběhově a odečet se musí dělat manuálně. Tento elektroměr má v ČR stále většina domácností. Obecně lze říci, že pokud vám distributor v posledních pár letech nevyměňoval elektroměr, máte s největší pravděpodobností “hloupý” elektroměr. Pokud si nejste jistí, který typ elektroměru máte, zeptejte se vašeho distributora.

Starý elektroměr v rozvodné skříni

Jaké má chytrý elektroměr výhody?

  • Pokud chcete využít výhod spotových cen elektřiny, musíte vlastnit chytrý elektroměr. Odběr spotových cen bez chytrého elektroměru je od začátku roku 2023 ze zákona zakázaný.
  • Chytrý elektroměr vám dává přehled o vaší spotřebě elektřiny. V internetovém portálu naměřených dat vašeho distributora vidíte přesně kolik a kdy jste spotřebovali elektřiny. Tato data můžete použít ke snížení vaši spotřeby elektřiny a odhalení největší elektrických “žroutů” v domácnosti.
  • Pokud chcete ze své FVE elektřinu prodávat do sítě, musíte vlastnit chytrý elektroměr. Jenom ten dokáže změřit jakým směrem elektřina teče.
  • V neposlední řadě mají chytré elektroměry i výhody pro distributora elektřiny. Pro úspěšnou integraci obnovitelných zdrojů a modernizaci energetiky je potřeba spoustu dat o chování odběratelů. Tato data distributorům chytré elektroměry přinesou.

Proč ještě chytrý elektroměr nemá každý?

Česká republika je s vyměňováním starých elektroměrů za nové značně pozadu. Evropská unie důrazně doporučuje přechod na chytré elektroměry (tzv. smart meter rollout) už od třetího energetického balíčku z roku 2009. Členské státy byly vyzvané k prozkoumání, jestli se jim “smart meter rollout” vyplatí. První země, kterým se elektroměry podařilo vyměnit byly: Norsko, Švédsko, Itálie a Španělsko. Ty v roce 2018 hlásily už teměř 100% osazení chytrými elektroměry.

Mapa evropy znázorňující zastoupení chytrých elektroměrů
Takto pro ilustraci vypadalo procentuální osazení chytrými elektroměry v roce 2018 v EU. Po roce 2018 téměř všechny země nastavily jasný plán pro adopci chytrých elektroměrů s výjimkou ČR, Bulharska a Chorvatska.
Mapa evropy znázorňující plány jednotlivých zemí na roll-out elektroměrů

V roce 2019 EU znovu a důrazněji pobídla země, které jsou pozadu s modernizací distribuční sítě k instalaci chytrých elektroměrů a zdůraznila směřování EU k decentralizované a komunitní energetice (mimo jiné i pobídnutím k odběru spotových cen elektřiny). Podle směrnice 2019/944 by měl každý koncový uživatel mít právo prodávat elektřinu zpět do sítě a aktivně měnit svoji spotřebu. K tomu potřebuje chytrý elektroměr.

Česká republika v roce 2020 s vyměňováním začala v podobě pilotních projektů EG.D na Písecku nebo Blatensku. Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo začátkem roku 2023 výzvu Smart Grids AMM. Skrze tuto výzvu mohou distributoři čerpat až 2,5 mld. Kč na modernizaci distribuční sítě a především výměnu elektroměrů. S výměnou musí začít nejpozději 1. 7. 2024. Vyměnit musí elektroměry u všech odběrných míst s odběrem nad 6MWh* ročně, a to do 1. 7. 2027. Počet všech elektroměrů pro výměnu se odhaduje na 850tis. EG.D se rozhodli jít nad rámec povinnosti a osadit chytrým měřením dokonce všechna dvoutarifní odběrná místa. To je v případě EG.D zhruba 560tis. odběrných míst.

* Spotřebě 6MWh ročně odpovídá prakticky každá domácnost, která topí elektřinou nebo vlastní velký elektrický bojler.

Jak chytrý elektroměr získat?

V dnešní době jsou celkem čtyři možnosti, jak chytrý elektroměr získat. Pojďme se na každou z nich podívat.

Pořiďte si FVE

Pořizovat si FVE jen kvůli výměně elektroměru samozřejmě nedává smysl. Pokud si ale pořídíte FVE připojenou do distribuční sítě, vězte, že vás výměna elektroměru nemine. V tomto případě je totiž povinností distributora vám zdarma vyměnit elektroměr za chytrý.

Zažádejte si u vašeho distributora o výměnu

O výměnu elektroměru distributora můžete požádat již dnes. Někteří dodavatelé elektřiny toto dokonce vyřídí za vás. Tuto cestu však domácnostem nedoporučujeme. Kromě jednorázového poplatku za instalaci budete platit i měsíční, nebo roční poplatky. Pokud se podíváte na tabulku níže, uvidíte, že tyto poplatky nejsou vůbec malé.

Tabulka znazornujici ceny porizeni chytrého elektroměru podle distributorů

Vstupte do energetického společenství

Zbrusu novou (a také ještě neotestovanou) možností, jak získat chytrý elektroměr, je vstoupit do energetického společenství. Provozovatelé distribuční soustavy mají dle novely LEX OZE 2 povinnost bezplatně nainstalovat chytré elektroměry všem členům energetických společenství bez výrobny a členům s výrobnou do 50 kW do 3 měsíců od podání žádosti. Energetická společenství ale začnou vznikat nejdříve od 1. 7. 2024 a vstupovat do energetických společenství, jen kvůli získání chytrého elektroměru také moc smysl nedává.

Počkejte až na vás přijde řada

Jak už jsme zmiňovali distributoři mají povinnost mezi 1. 7. 2024 a 1. 7. 2027 zdarma osadit všechna odběrná místa s odběrem nad 6MWh ročně chytrým elektroměrem. Pokud jste na distribučním území EG.D (Jižní Čechy a Jižní Morava) dostanete chytrý elektroměr i pokud máte roční odběr nižší než 6MWh. Ještě není jasné, kdo dostane přednost a jak budou distributoři při výměně postupovat. Pokud s výměnou nepospícháte, doporučujeme tuto možnost.

Shrnutí

Pojďme si shrnout nejdůležitější poznatky z dnešního článku:

  • Chytrý elektroměr narozdíl od hloupého dokáže měřit vaši spotřebu průběžně a data automaticky odesílat distributorovi.
  • Chytré elektroměry jsou základní předpoklad pro modernizaci a digitalizaci celé energetiky.
  • Pokud chcete ze své FVE elektřinu prodávat do sítě, musíte vlastnit chytrý elektroměr. Jenom ten dokáže změřit jakým směrem elektřina teče.
  • Pouze s chytrým elektroměrem můžete přejít na spotové ceny elektřiny
  • Velká výměna elektroměrů proběhne mezi 1.7 2024 a 1.7 2027. Distributoři výměnu zdarma provedou u všech odběrných míst s ročním odběrem nad 6MWh.
  • Je více způsobů jak chytrý elektroměr získat. Nejlepším se ale zatím zdá počkat, až na vás s výměnou přijde řada.

Chcete vědět více? Přihlašte se do našeho newsletteru a neunikne vám žádná aktualita!