Co jsou to spotové ceny elektřiny?

24. 1. 2024


Pojem spotové ceny se v poslední době objevuje čím dál více. Spoustu dodavatelů elektřiny začalo v posledním roce nabízet tarify, které spotové ceny zahrnují. Co to ale spotová cena elektřiny vůbec znamená? Jak vznikají a kde aktuální spotové ceny najít? Na to vše vám odpovíme v tomto článku.

Shrnutí

  • Spotové ceny elektřiny jsou tržní ceny. Podobně jako se na burze obchodují jiné komodity, jako např. ropa nebo zlato, tak se obchoduje i elektřina.
  • Spotové ceny zveřejňuje Operátor trhu s elektřinou - OTE. Vždy na celý následující den po hodinových intervalech.
  • Cena může v průběhu dne i násobně kolísat, protože odráží aktuální nabídku a poptávku na energetickém trhu.
  • Na spotové ceny může přejít každý, kdo má elektroměr s průběhovým měřením.
  • Dnešní spotové ceny elektřiny najdete ZDE.

Průměrný den na spotovém trhu vypadá následovně:

Modrý graf průměrných cen na spotovém trhu s elektřinou OTE

Jak vznikají spotové ceny a kde je najít?

Spotové ceny zprostředkovává Operátor trhu s elektřinou - OTE.
Ceny zveřejňuje na svém webu vždy den dopředu nejpozději ve 14:30. Představte si to jako burzu kde se v každý den sejdou obchodníci a vykřikují své nabídky a požadavky na zítřek. Uhelná elektrárna například nabízí že bude vyrábět 200MW celý den. Solarní elektrárna může zase nabízet 10MW jenom mezi 10. a 18. hodinou. Dodavatel elektřiny zase například požaduje 80MW elektřiny po celý den. OTE tyto požadavky a nabídky registruje a dává je dohromady.

Zjednodušeně by se dalo říct, že se elektrárny seřadí od nejlevnější po nejdražší a jsou využívány postupně, dokud neuspokojí aktuální poptávku. Výsledná cena, kterou všechny elektrárny dostanou zaplacenou, je kolik požaduje nejdražší elektrárna, která poptávku uspokojí.
Tento mechanismus pomocí kterého OTE cenu elektřiny vytváří se nazývá merit order.

Graf znazorňující mechanismus merit order. Zdroje elektřiny jsou seřazeny od nejlevnějšího po nejdražší v podobě sloupcového grafu

Jak přejít na spotové ceny?

Jediná podmínka pro přechod na spotové ceny je instalovaný chytrý elektroměr.

Každá domácnost s chytrým elektroměrem má ze zákona právo přejít na spotové ceny. Většina velkých dodavatelů v ČR však spotové ceny pořád nenabízí, přestože na to evropská unie tlačí už od roku 2019*. Pokud váš dodavatel spotové ceny nenabízí, můžete přejít k jinému, který je nabízí.

* směrnice evropské unie 2019/944 říká, že všichni dodavatelé s více než 200 000 konečnými zákazníky musí spotové ceny nabízet. V ČR tomuto odpovídá ČEZ, PRE, EON, Centropol a Innogy.

Pojďme si v rychlosti vysvětlit rozdíl mezi “chytrým” a “hloupým” elektroměrem:

Chytrý elektroměr

Odborně se mu říká průběhový elektroměr nebo také elektroměr typu B. Na rozdíl od běžných elektroměrů umí tento elektroměr průběžně měřit vaši spotřebu a automaticky data odesílat distributorovi. Měří tak nejen kolik elektřiny spotřebujete, ale také kdy ji spotřebujete. Tento elektroměr mají v ČR především majitelé fotovoltaických elektráren, kterým ho distributor povinně nainstaloval.

Hloupý elektroměr

Je označován také jako elektroměr typu C. Nedokáže měřit spotřebu elektřiny průběhově a odečet se musí dělat manuálně. Tento elektroměr má v ČR stále většina domácností. Domácnosti bez chytrého elektroměru mají spotové ceny od roku 2023 ze zákona zakázané. Pokud v minulosti domácnosti bez průběhového měření odebírali spotové ceny, probíhalo vyúčtování podle Typizovaných diagramů dodávky. i
U těchto domácností tedy nemá smysl aktivně přesouvat spotřebu v čase, protože jejich platba je vyučtovaná podle hodnot, které neovlivní.

Vyplatí se spotové ceny?

Tato otázka bohužel nemá jednoduchou odpověď. Většinou platí, že pokud dokážete přesouvat spotřebu v čase (například ohřívat vodu v bojleru jen v určité hodiny, nebo topit jen v určité hodiny), tak pro vás budou spotové ceny výhodnější než fixace.

V řádu několika let musí být spotové ceny vždy levnější než jakékoliv fixace.
Dodavatelé, kteří vám nabízí fixace totiž nakoupili elektřinu právě na spotovém trhu a musí na tom něco vydělat.
Z krátkodobého hlediska však mohou být spotové ceny nepředvídatelné a výrazně vyšší než fixace.

Modrý graf cen elektřiny na spotovém trhu s elektřinou OTE od roku 2020 až do 2024
Podobně jako v létě roku 2022, kdy v srpnu dosahovaly spotové ceny až 17,5 Kč/kWh. Naproti tomu vidíme, že v posledních dnech téhož roku byly spotové ceny téměř nulové. V průběhu celého roku 2020 byly spotové ceny dokonce hluboko pod 2 Kč/kWh.
Pro podrobná historická data o vývoji spotových cen si přečtěte náš článek ZDE.

Chcete vědět více? Přihlašte se do našeho newsletteru a neunikne vám žádná aktualita!