Kolik opravdu stojí spotové ceny?

6. 1. 2024


Hledáte způsoby jak ušetřit za elektřinu? Blíží se vám konec výhodné fixace cen elektřiny, ale všechny stávající nabídky jsou násobně dražší, než na co jste byli zvyklí? Jako alternativa a způsob ušetřit se nabízí přejít na spotové ceny…
Jsou opravdu ale tak výhodné? Kolik bychom platili, kdybychom odebírali elektřinu za spotové ceny v minulosti?
V tomtu článku vám na tyto otázky odpovíme a ukážeme vám, kolik v minulosti stála elektřina za spotové ceny.

Co jsou to spotové ceny a kde je najít?

Podobně jako se na burze obchodují jiné komodity, jako např. ropa nebo zlato, tak se obchoduje i elektřina. Tak vznikají spotové ceny. Spotová cena se mění každou hodinu a může v průběhu dne i násobně kolísat, protože odráží aktuální nabídku a poptávku na energetickém trhu. Pokud máte spotové ceny elektřiny, záleží tedy nejen kolik elektřiny odeberete, ale také kdy ji odeberete. Cena totiž může být v různé hodiny během dne výrazně jiná. Spotové ceny elektřiny zveřejňuje vždy den dopředu Operátor trhu s elektřinou - OTE. Dnešní spotové ceny elektřiny najdete zde.

Jaké byly spotové ceny v minulosti?

V tomto článku budeme pracovat s daty od roku 2020 do 2024. Pojďme se podívat na vývoj průměrných měsíčních a ročních cen.

Průměrné měsíční spotové ceny elektřiny
Na grafu je nápadný hlavně drahý rok 2022 a především potom léto 2022. Průměrná cena za srpen 2022 se dokonce vlivem drahého plynu, odstavených jaderných elektráren ve Francii a dalších faktorů, vyšplhala až téměř k 12 Kč/kWh.

Průměrné roční spotové ceny elektřiny
Jsou zde vidět dva extrémy. Rok 2020 kdy průměrná spotová cena byla pouze 0,89 Kč/kWh a rok 2022 s průměrnou cenou 6,08 Kč/kWh Průměrné hodnoty jsou ale pouze orientační. V realitě byste za spotovou elektřinu zaplatili pravděpodobně více než tyto průměrné hodnoty. Nejprve je potřeba započítat poplatky dodavatelů.

Poplatky

Ceny, které vidíte na OTE, nejsou nikdy finální. Každý obchodník si účtuje vlastní poplatky za to, že vám spotovou elektřinu zprostředkuje. Ve většině případů si obchodníci účtují poplatky za každou spotřebovanou kWh.

V době psaní tohoto článku se poplatky dodavatelů pohybují v rozmezí 0,3-0,4 Kč/kWh.
Pro naše výpočty použijme hodnotu 0,35 Kč/kWh.

Průměrné roční a měsíční ceny se potom změní následovně:

Měsíční spotové ceny elektřiny
Roční spotové ceny elektřiny

Toto však pořád ještě není naše finální cena. Ta zajímavější část nás ještě čeká. Dále musíme cenu upravit podle časů spotřeby.

Kdy je elektřina nejdražší?

Do této chvíle jsme brali v úvahu pouze průměrné ceny. V realitě by se však cena, kterou zaplatíte, lišila od jednoduchého průměru. Proč? Protože spotová cena výrazně kolísá a často je nejdražší právě v tu chvíli, kdy ji nejvíc potřebujete.

Spotová cena elektřiny odráží aktuální nabídku a poptávku na energetickém trhu. To znamená, že v době kdy je o elektřinu největší zájem, bude stát nejvíc.

Toto je pěkně vidět na průměrném dni na spotovém trhu s elektřinou:

Průměrný denní průběh spotových cen

Jsou zde jasně vidět dvě špičky v ceně. Jedna kolem 8. hodiny ranní a druhá kolem 19. hodiny večerní. Je dost pravděpodobné, že právě v tyto časy vaříte, topíte, ohříváte vodu v bojleru… Na druhou stranu v noci, kdy spíte a nebo kolem poledne, kdy nejspíš nejste doma, je elektřina levnější. Propad ceny kolem 13 hodiny je v posledních letech způsobem převážně výrobou z fotovolatických elektráren.

Podobný trend se dá pozorovat i na průměrných měsíčních cenách během roku.

Průměrný roční průběh spotových cen
Během zimních měsíců, kdy topíte nejvíce, je elektřina nejdražší a během léta, kdy je vaše spotřeba pravděpodobně nižší, jsou spotové ceny také nižší. Kolik zaplatíte, bude nakonec víc, než jen průměrná cena. Ale o kolik?

Elektřina je nejdražší, když ji nejvíc potřebujete

Abychom mohli vypočítat kolik přesně byste platili, musíme nejprve získat data o tom, jak se mění spotřeba domácností v čase. Na pomoc nám naštěstí přichází typizované diagramy dodávky (TDD*).

TDD vyjadřují, jak se mění spotřeba elektřiny v čase u domácností, které sdílí stejné charakteristiky. Například kdy spotřebovávají nejvíce elektřiny domácnosti, které topí elektřinou nebo domácnosti pouze s elektrickým bojlerem. Byly vytvořeny na základě skutečných měření u reprezentativní skupiny zákazníků. TDD jsou přesně to, co pro výpočet potřebujeme.

* pro zajímavost: používáme TDD4, který zahrnuje distribuční sazby D01d, D02d, D61d. Tento diagram jsme vybrali, protože distribuční sazby D01d, D02d jsou nejrozšířenější a naleznete je v zhruba 65% všech domácností. Výpočty jsme prováděli i pro TDD5 a TDD7. Výsledky jsou však téměř identické.

Takto vypadá podle TDD denní průběh spotřeby elektřiny u většiny domácností:

Rozložení spotřeby elektřiny u běžné domácnosti

Opět tu vidíme dvě špičky ve spotřebě. Jedna kolem 11. hodiny a druhá kolem 19. hodiny. Naproti tomu přes noc, když všichni spí, je spotřeba zdaleka nejmenší.

Roční rozložení spotřeby elektřiny u běžné domácnosti

Na průměrném ročním rozložení spotřeby je zase vidět, že průměrná domácnost spotřebovává více elektřiny v zimních měsících než v letních. To se dá předpokládat, protože některé domácnosti využívají elektřinu na topení.

Finální výpočet

Vidíme, že spotové ceny jsou opravdu nejvyšší právě když elektřinu nejvíc potřebujete a nejlevnější, když spíte, nebo nejste doma. Pokud podle tohoto zjištění ceny upravíme, zjistíme, že se ještě zvýší.

Upravené měsíční spotové ceny elektřiny
Upravené roční spotové ceny elektřiny

Zajímavý je rok 2022, kde se po upravení spotřeby podle TDD cena vůbec neliší od průměrné. V roce 2022 byly totiž zdaleka nejdražší měsíce během léta (červenec, srpen, září). V létě je ale spotřeba nejmenší, tudíž mají výpočty v tyto měsíce menší váhu.

Shrnutí

Podívali jsme se na vývoj spotových cen od roku 2020 až do současnosti. Do výpočtu jsme zahrnuli 0,35 Kč/kWh jako poplatky dodavateli a cenu jsme upravili podle časů spotřeby typické domácnosti.
Tyto finální hodnoty představují nejpřesnější odhady vašich nákladů na elektřinu, pokud byste ji odebírali za spotové ceny.

Tabulka spotových cen elektřiny

*Uvedené hodnoty jsou pouze za silovou část ceny elektřiny. Nezahrnují ditribuční sazby, DPH ani regulovanou část ceny.

Chcete vědět více? Přihlašte se do našeho newsletteru a neunikne vám žádná aktualita!