Kolik šetří flexibilita spotřeby? Část 1. - bojler

22. 2. 2024


Spotové ceny elektřiny se mění každou hodiny a někdy i o stovky procent. Je tedy dobrý nápad přesouvat spotřebu na časy, kdy jsou spotové ceny nižší. Přesně toto IQstat dělá automaticky za vás.
V této sérii článků se podíváme na největší spotřebiče a ukážeme si kolik se dá s chytrým přesouváním spotřeby na spotu ušetřit.

V těchto článcích bereme v úvahu pouze silovou složku elektřiny. Pokud však máte dvoutarifní ditribuční sazbu, je dobré zjistit, jak velký rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem máte a jestli se vyplatí brát v potaz i tuto složky ceny.

* Pokud nevíte co spotové ceny elektřiny jsou, přečtěte si náš předchozí článek.

Na jaké spotřebiče se zaměřit?

Obecně lze říci, že nejlepší spotřebiče jsou ty, které mají velký odběr elektřiny a které nevyžadují přesný čas odběru.

Nejdříve se podíváme, které spotřebiče mají největší odběr elektřiny v domácnosti. Ve většině domácností vypadá rozložení spotřeby elektřiny po spotřebičích takto:

Modrý koláčový graf, který znázorňuje, které spotřebiče mají v běžné domácnosti největší spotřeby elektřiny
zdroj: Eurostat

V této sérii článků se zaměříme hlavně na ty největší “žrouty” elektřiny. Těmi jsou jednoznačně vytápění a ohřev TUV. Zrovna tyto dva spotřebiče navíc nevyžadují přesný čas odběru.

V dnešním článku si ukážeme kolik se flexibilitou spotřeby dá ušetřit na ohřevu teplé užitkové vody. V druhém díle si zase ukážeme kolik se dá ušetřit při chytrém vytápění.

Dalšími kandidáty na přesouvání spotřeby jsou i pračka a myčka.
O těch se ale dopodrobna bavit nebudeme. Je u nich sice možné nastavit odložený start, nicméně musíte každý den pečlivě sledovat spotové ceny a vybírat nejlevnější hodiny. Často zde navíc ani není prostor pro flexibiltu. Například když máte hodně prádla, tak prostě musíte prát, ať je cena elektřiny jakákoli. Finanční úspora na těchto spotřebičích se většinou pohybuje v řádu nižších stovek ročně.

Bojler a HDO

V tomto článku se několikrát setkáme se zkratkou HDO. Pojďme si nejdřív v rychlosti vysvětlit co to HDO je a jaký má na bojler vliv.
HDO je zkratka pro hromadné dálkové ovládání. HDO znáte nejspíše jako krabičku instalovanou hned vedle vašeho elektroměru. Pomocí něj vám distributor vzdáleně blokuje napájení bojleru (a jiných silových spotřebičů) v časech vysokého tarifu. Dělá to proto, aby stabilizoval distribuční síť a nedocházelo k výkyvům ve frekvenci střídavého napětí.

Instalované HDO a blokování bojleru je podmínkou pro přiznání dvoutarifních sazeb (zejména poté sazeb D25d a D26d). Kolik hodin denně a kdy přesně bude HDO spínat, záleží už na vaší distribuční sazbě a může se lišit i domácnost od domácnosti. Na druhou stranu pokud dvoutarifní sazbu nemáte (D01d a D02d), tak u vás k žádnému blokování nedochází a HDO nepotřebujete.

* Pokud máte dvoutarifní distribuční sazbu, je HDO povinností. Často se ale stává, že domácnosti HDO zapojené nemají. Distributor na to v tomto případě přijde jen velmi těžko.

Kolik šetří flexibilita na bojleru?

Bojlery jsou v dnešní době velmi dobře zateplené. To nám dává spoustu místa pro vybíraní nejvhodnějších hodin pro nahřívání. Je zkrátka víceméně jedno, jestli bojler nahřejete v 6 ráno nebo ve 12, protože voda vydrží teplá až do jejího využití. Cena elektřiny se však v tyto hodiny může výrazně lišit.
Kolik elektřiny bojler spotřebuje záleží na více faktorech, záleží hlavně na množství vody, které denně spotřebujete a na jakou teplotu vodu v bojleru ohříváte. Obecně se dá říci, že každý člen domácnosti spotřebuje asi 50l teplé vody denně.
Pokud není uvedeno jinak, tak počítáme s ohřevem vody z 10 na 55°C a výkonem topné spirály 2kW. Výpočty kolik bojler spotřebuje probíhají podle TZB kalkulačky ZDE.

Naším cílem je, aby byly výpočty co nejvíc transparentní a spolehlivé, proto uvádíme hodnoty za 4 poslední roky. Některé extrémní roky brané samostatně (jako například levný rok 2020 nebo drahý rok 2022) by jinak mohly data zkreslovat.
Čím více dat, tím lépe!
Bojler bez HDO

Podívejme se nejdřív na scénář, kdy domácnost HDO nemá nebo ho prostě nerespektuje.

- Pro naše výpočty uvažujeme 4 člennou domácnost (spotřeba asi 200l na den).
- Ohřát 200l s výkonem 2kW trvá každý den asi 5h 30min. Bojler tedy ročně spotřebuje 4,015 MWh.
- Vybereme každý den 6 nejlevnější hodin a v ty bojler nahříváme. Výdaje porovnáváme s průměrnou denní spotovou cenou.
Výsledky vypadají takto:

Tabulka s hodnotami, kolik šetří flexibilita spotřeby v tomoto případě

Vidíme, že roční úspora dosahuje každý rok téměř 30%, a to bez omezení pohodlí domácnosti! Zdaleka největší úspory jsme dosáhli v roce 2022 při extra drahých cenách elektřiny.

Bojler s HDO

Jak už jsme zmiňovali, ve většině domácností bude přesouvání spotřeby “kazit” HDO. Pro úplnost se podívejme i na tento scénář. HDO dovoluje ohřev vody v bojleru pouze během hodin nízkého tarifu (dále jen NT). I v tyto hodiny však lze najít nízké ceny. Výběr je ale velmi omezený.

- Pro výpočty uvažujeme opět scénář domácnosti o 4 členech (denní spotřeba vody bude tedy 200l).
- Budeme respektovat HDO a nahřívat bojler jen v časy NT. Jako časy NT jsme vybrali každý den jen 8 hodin (Přesné časy byly vždy 0-6 ráno a 19-20 večer).
- Ohřát 200l s výkonem 2kW trvá každý den asi 5h 30min. Bojler tedy ročně spotřebuje 4,015 MWh.
- Vybereme každý den 6 nejlevnějších hodin, pouze v časech NT a v ty bojler nahříváme. Výdaje porovnáváme s průměrnou denní spotovou cenou během hodin NT.
Výsledky vypadají takto:

Tabulka s hodnotami, kolik šetří flexibilita spotřeby v tomoto případě

Zde dosahuje úspora 10-15%. Je zde vidět, že toto jsou přísné podmínky a HDO možnosti pro výběr levných hodin velmi omezuje.

Ideální scénář - Velká domácnost bez HDO

Pojďme se jako bonus podívat na scénář pro velkou domácnost, která spotřebuje velké množství vody.

- Domácnost je pětičlenná (spotřeba asi 250l na den) a HDO buď nemá nebo ho nerespektuje.
- Vodu v bojleru ohříváme z 10 na 65°C výkonem 2,5 kW.
- Bojler potřebuje každý den téměř 7 hodin na ohřátí vody a spotřebuje tak 6,2 MWh každý rok.
- Bojler tedy každý den spínáme během 7 nejlevnějších hodin a výdaje porovnáváme s průměrnou denní spotovou cenou.
Výsledky vypadají následovně:

Tabulka s hodnotami, kolik šetří flexibilita spotřeby v tomoto případě

Tady úspory vypadají opravdu atraktivně. Je to přece jenom ideální scénář.

Závěr

V tomto článku jsme si vysvětlili proč přesouvání spořeby při ohřevu TUV dává smysl a ukázali jsme se tři modelové scénáře. Zjistili jsme, že chytrým přesouváním spotřeby při ohřevu TUV se dá ušetřit i několik tisíc každý rok a to bez omezení pohodlí! Přesouvání spotřeby se musí dělat automaticky. Není v lidských silách každý den pečlivě sledovat ceny elektřiny a zapínat podle toho spotřebiče. IQstat je cloudová služba, která se spojí s chytrými zásuvkami nebo relé, a zapíná vaše spotřebiče v nejlevnější hodiny automaticky.

Přihlaste se do našeho newsletteru, ať vám spuštení IQstatu ani další článek neunikne! V příštím článku si ukážeme kolik dokáže flexibilita ušetřit na vytápění. Tam jsou úspory ještě větší!

Chcete vědět více? Přihlašte se do našeho newsletteru a neunikne vám žádná aktualita!